Kanamaksa pasteet

Kui ma seda Tuuli postitust nägin, oli mul maks juba piima sees leos:) Selle piima sees maksa leotamisega olen praktiseerinud pigem veise või sea maksaga aga lugedes Tuuli tihedaid pasteedipostitusi mõtlesin, et võib-olla tõesti peaks ka seda õrna kanamaksa piimas leotama. Salvei käib meie köögist tuleva pasteteedi sees jauba sellest ajast, kui ma salveiga tuttavaks sain ja see oli juba päris ammu. Tavaliselt panen pasteedile ikka porgandit ja läbikasvanud sealiha lisaks juurde aga seekord sai siis Tuuli pasteedi ainetel selline.
Kõiksesuurem pasteedihoolik ütles, et seni parim mis ma teinud olen;) Eks ta natuke vast ikka liialdas ka aga mine tea…

RETSEPT
Kanamaksa pasteet
500 g kanamaksa
piima kanamaksa leotamiseks
200 g võid
1 sibul hakituna
2 küüslauguküünt peeneks hakituna
1 tl kuivatatud tüümiani
7-10 salveilehte (sügavkülmast) või 1 tl kuivatatud salveid
soola ja värskelt jahvatatud pipart
2 spl Cointreau likööri
sorts puljongit u 1 dl (võib ka olla keev vesi)

Puhasta maks ja pane piima sisse likku. Leota külmkapis kuni üleöö. Tõsta maks piimast välja, nõruta ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks.
Sulata pannil keskmisel kuumusel 100 g võid ja prae selles sibulat ja küüslauku umbes 5 minutit. Lisa ürdid ja kanamaks, maitsesta soola ja pipraga. Lisa puljong või vesi ning hauta, kuni maks on pealt küps ja seest veel veidi roosakas. Selleks kulub umbes 8-10 minutit. Lisa Cointreau liköör ja tõsta pann tulelt.
Püreeri kogu mass köögikombainis. Saab ka saumikseriga päris hästi, kui valada kraam kõrgemasse potti või kaussi. Kohe ära kogu vedeliku pane, timmi silma järgi tekkinud vedelik pasteedile juurde, samal ajal püreestades. Pane pasteet korraks veel tulele (keema ära lase) ja klopi sisse ülejäänud toasoe või. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. Pasteet on parim järgmisel päeval, kui ta on saanud korralikult hanguda ja maitsestuda.

Nii, nagu maitseb mulle juust leival rohkem kui saial, maitseb mulle ka pasteeti nautida korraliku rukkileivaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *