Pojengisiirup

Igal aastal ma ootan nende kaunite lillede õisi ja see lõhn… Aga siis tuleb paduvihm ja kogu ilu on räsitud. Et seda üürikest ilu natuke päästa tegin pojengi kroonlehed siirupiks. Seda siirupit saab kasutada näiteks limonaadi tegemiseks kui lahjendada mineraalveega. Kasuta kokteilide maitsestamiseks või viinaga segades saab mõnusa likööri.

Tähelepnelik blogi jälgija on ilmselt märganud, et siin lehel on viimasel ajal väga vaikne. See ei tähenda muidugi seda et ma söögitegemise lõpetanud olen. Olen nüüd Nami-Namis toimetaja ametis ja pühendan enda aja põhiliselt sinna. Aga “Ilse köögis” FB lehel annan ikka teada oma tegemistest ja jagan järjepidevalt jagamist väärt retsepte ja artikkleid. Niiet püsige lainel 😉

Pojengisiirupi retsepti leiad ka Nami-Namist

RETSEPT
pojengisiirup2

pojengiõisi
vett
suhkrut
sidrunimahla

Kasuta kindlasti koduaias kasvanud õisi ja ole kindel, et neid ei ole taimemürkidega pritsitud või kastetud.

Eralda pojengi kroonlehed ettevaatlikult, et võimalikult vähe tolmukaid kaasa tuleks.Loputa vajadusel kroonlehed külmas vees ja kuivata siis kahe köögiräti vahel või lase päikese käes kuivada. Pane õielehed suurde kuumakindlasse kaussi. Kuumuta vesi keemiseni ja kalla õielehtedele nii palju keeva vett et oleks kenasti kaetud. Kata kauss kaanega ja lase vähemalt 6 tundi kuni üle öö tõmmata. Siis kurna õievesi vedelik teise kaussi pigista lehtedest kõik vedelik välja. Mõõda saadud vedeliku kogus – just nii palju (mahu mõttes) on vaja ka suhkrut lihtsa siirupi tegemiseks! Kalla vedelik potti, lisa sama hulk suhkrut (nt 5 dl vedeliku kohta 5 dl suhkrut). Kuumuta keemiseni, siis lase vaikselt podiseda, kuni suhkur on sulanud. Sega juurde sidrunimahl*, keeda veel minut aega. Tõsta pott tulelt ja lase täielikult jahtuda. Villi siirup klaaspudelisse.
* mina panin 0.5 l vedeliku kohta 1 sp sidruni mahla
Külmikus peaks säilima kuu aega kindlasti.

pojengisiirup5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *