Makroonid

Olen ammu juba tahtnud neid imelisi küpsiseid teha. Julgust pole jätkunud. Neist räägitakse ju ülivõrdes ja aukartus oli suur. Valmistamisõpetused olid ka ikka pigem raketiteadus. Aga kui Sandra oma blogis “kolme kausi ja koputamistrikiga” välja tuli siis oli mul kindel plaan ikka see tegu kätte võtta. Tegin kõik nii nagu Sandra kirjutanud on, viskasin aga kausitäisi järjest üksteise sisse ja voalaa 🙂 Kõik koostisosad kaalusin loomulikult hoolega enne ära ka ja munavahu kausile tegin vildikaga kriipsu, et mitte rohkem vahustada kui poole rohkemaks ;). Ma loodan et Sandra ei pahanda ja panen siia tema teksti, et ma midagi vahele ei jätaks.
Julgustan kõiki katsetama, see on lausa käkitegu 😛

RETSEPT
photo.jpg
Kauss nr.1:
60 g mandlilaaste
60 g tuhksuhkrut
Viska kõik koos blenderisse ja purusta jahu laadseks puruks.
Sõelu läbi sõela kaussi ja pane kõrvale.

Kauss nr.2:
20 g suhkrut
60 g tuhksuhkrut
Suhkrud sega kokku ühte kaussi ja pane kõrvale.

Kauss nr.3:
50 g munavalget

Kreem
100 g toasooja võid
100 g tuhksuhkrut

Ahi keera 125 kraadi peale ning kindlasti kuumaõhu režiimile, mis mõeldudki beseeküpsiste jaoks.
Võid ühe küpsisega katsetada- kui küpsis läheb kollakaks on kuumus liiga kõrge. Ehk siis keera kuumust maha.

Nii..nüüd hakkame pihta. Kui kõik kolm kaussi on ette valmistatud. Alustame kausist nr.3. Vahusta munavalge kergelt vahtu, et seda oleks poole rohkem aga täpselt sinna piirini kui ta muutub topelt koguseks, mitte rohkem. Nüüd pane mikser kinni ja viska sisse kauss nr.2.
Vahusta keskmise kiirusega mõned minutid. Kuni suhkur on sulanud ja tekstuur on kergelt läikiv ning siidine. Ülevahustamine keelatud! (Kui esimese, teise, kolmanda korraga välja ei tule? Pole hullu selle tunnetuse saad harjutamisega kätte) Nüüd lisa kauss nr.1. Sega korralikult läbi, lusika või spaatliga. Siin ei ole meil tarvis õrnust ja naiselikkust, ühesõnaga on vaja õhk välja segada. Siis vala tainas pritskotti.
Sul peaks piisama ühest ahjuplaadist, mis kaetud küpsetuspaberiga. Ja pigista enam-vähem ühe suurused ümmargused ringid. Läbimõõduga 2 cm. Suuri vahesid sisse ei pea jätma, sest macaroonsid kerkivad kõrgusesse mitte laiusesse.
Koputa plaadiga lauale igast nurgast, et küpsised kerkiks ühtlaselt üles ja pragusid sisse ei tuleks.
Küpseta umbes 20 minutit. Küpsis on valmis siis, kui plaadi küljest kenasti lahti tuleb. Ja ahjuust võib lahti teha küpsetamise ajal, küpsistega ei juhtu midagi hirmsat 😉
Jahuta.
Hõõru toasoe või ja tuhksukur puulusikaga vahtu ja pane kreem pritskotti. Keera pooled küpsised tagurpidi ja pritsi kreem nendele, asteta ülejäänud küpsised kreemile ja suru õrnalt kokku.
Sellest kogusest tuleb umbes 30 küpsist e. 15 makrooni.

Sandra blogi on üldse üks väga inspreeriv blogi ja ma olen sealt niimõndagi katsetanud.
Niiet minge ja uurige ja tellige endale ka mõni tort pidupäevaks just tema käest !

6 Comments

  1. Nii vahva! Ja väga armas pilt 🙂 Ei pahanda, magus rõõm ju, et katsetatakse minu retsepte 😉 Uhke olen Sinu üle!
    Kõike magusat, S

  2. Need on küll väga mõnusad ja soliidsed küpsised. Mina ostsin kohe spetisaalselt makrooniraamatu, milles on kümneid täidiste retsepte. Sealhulgas ka soolaseid. Ja tahtisn soovitada makrooni küpsetusalust http://www.clasohlson.com/medias/sys_master/8973341687838.jpg
    kuid ka ilma saab ideaalselt hakkama , nagu näha 🙂 Aga alusega on hooletu et mõni poolik tuleks suurem kui teine.Tore blogi. Edu Sulle!

    1. Aitäh 🙂 No kui mõni poolik tulebki suurem siis pole hullu ka midagi aga ma mõtlesin, et järgmine kord joonistan küpsetuspaberile mingi klaasiga ühesugused ringid 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *