Ahjukartuli- röstküüslaugutamp.

Hakkab tulema see viiruste hooaeg. Tundub, et tegelikult on vist juba kohal. Tuleb süüa küüslauku, et kõik need pahalased eemale peletada. Tsiteerides OM novembrist 2009 On teaduslikult tõestatud küüslaugu tugevalt antiseptilised omadused. Küüslauk leevendab krampe, soodustab seedimist, tervendab mälu, toetab südant, hoiab veresooni lupjumise eest ja korrastab vererõhku. Usutakse ka tema kasvajavastasesse toimesse. Ühtekokku arvatakse olevat vähemalt 47 tõbe, mille puhul küüslauk appi tõttab.” Sealtsamast ajakirjanumbrist on pärit ka järgnev retseptisoovitus. Kartulitamp sai meie suureks lemmikuks otsekohe ja sellest ajast kasvab meie aias ka suur salveipõõsas, mille lehti panen südasuvel päikeselise päevaga ka talviseks tarvitamiseks sügavkülma. Tegelikult saab neid ka talvläbi aiast tuua, kui lumehunnik pole liiga suur aga päikesega korjatud lehed on ikk suurema väega:)

RETSEPT
photo.jpg
0,5 kg kartuleid
1 suurem küüslauk (u 7 küünt) + paar küünt lisaks
õli ja võid
soola ja pipart
salveilehti

Pese kartulid, lõika sektoriteks ning aseta ahjupannile.Jaota suured küüslauguküüned (ära koori) kartulite vahele ära. Puista sekka võikilde ja nirista peale veidi õli. Lisa soola, pipart ja küpseta kartulid 190 kraadises eelsoojendatud ahjus pehmeks, tõstes poole tunni pärast temperatuur 210 kraadini ja lisades niipalju küpsetusminuteid, et kartul saaks krõbedad pruunid servad.
Enne nuiaga lähenemist sega juurde paar hakitud värsket küüslauguküünt ja eemalda küpsenud küüslauguküüntel kest. Nüüd tambi kartulid ja küüslauk puruks.
Prae pannil võis salveilehti, kuni nad krõbedaks muutuvad. Sega salveivõi kartulitambi hulka ja serveeri kohe.
Kõrvale sobib “triibuliha”. Mina küpsetasin ahjus toorsuitsupeekoni jupikesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *