Chorizo

Chorizo on üldnimetus sadadele erinevatele vürtsikatele sealihast valmistatud vorstidele, mis on eriti populaarsed Hispaanias.
Minu vinnutatud vorst on natuke jälle isemoodi ja see sobib õhukeste viiludena maiustamiseks näiteks veini kõrvale.
Kindlasti tahan ära proovida ka aeglaselt suitsutatud variandi ja sama retseptiga võib teha ka tooreid vorste, mida siis paar päeva külmikus lahtiselt kuivatada ja siis kas grillida või ahjus küpsetada.

Igaljuhul mulle väga maitseb.

RETSEPT
chorizo 1 kuu
u 3 m sea soolt
1 kg sea abaliha
200g sea pekist küljeliha
25 g kvaliteetset soola
3 küünt purustatud küüslauku
1spl pimentoni
0,5 spl tšillist pimentoni
1,5 spl purustatud musta pipart
50 ml head punast veini
1 spl fenkoli seemneid (soovi korral)

Kui sul on soolatud sool, siis leota seda natuke külmas vees.
Haki liha masina kõige jämedama auguga sõela abil või haki terava noaga peeneks.Hakkliha peab ikka üsna jäme jääma. Sega kõik ained omavahel ja topi tihedalt sooltesse, mina kasutan selleks hakklihamasina vorstiotsikut. Kinnita paraja pikkusega vorstijupid puuvillase nööriga. Igasse vorsti torka nõela või hambatikuga paar augukest, et õhk kõik välja saaks.
Mina vinnutan neid külmikus, selleks peab nad riputama nii, et vorstid omavahel kokku ei puutu ja ka külmiku seinast ja uksest eemal saaksid rippuda.

Vinnutamine kestab 1-3 kuud. Pildil olevad vorstid on täpselt 1 kuu rippunud ja kuivanud.

*Sool peaks olema kindlasti kvaliteetne, minul oli Himaalaja roosa sool.
*Kui tšillist pimentoni ei ole, siis pane tavalist 1,5 spl tavalist pimetoni ja noaotsaga tšillipulbrit.

vorst2

11 Comments

  1. Põnev! Aga tavalises kodus saab takistuseks ilmselt see, et ei ole sellist nö vaba külmikut.
    Samas ei saa ütlemata jätta, et Sinu kätte usaldatuna ei saa küll ükski toidutegu untsu minna!

    1. ElinaK, ma oma täitsa tavalises külmikus tegin natuke ruumi nii, et üks riiul oli kuu aega puhkusel 😉 Ja pold hullu midagi, mahtus ka kõik muu ära 🙂
      Ja läheb ka mul vahel täitsa untsu mäni asi 🙂 Aga nii ju õpibki;)

  2. Kas need vorstid ei võta külmikus mõnelt teiselt toiduainelt lõhna/maitset külge? Või teised toiduained neilt?
    Aga üldiselt kõneldes …. ma vist … ehkki ei või vist öelda, et “ei iial” :), sest elus on ikka pidanud üsna palju korrektiive tegema oma mõtete-arvamuste-lubaduste osas. 🙂
    Totaalset untsuminekut ma niikuinii ei usu ja mõnusat toimetamist ning õnnestumisi soovin kohe kindlasti!

  3. Mul on keldris 5-7 kraadi, masin hoiab temperatuuri ühtlasena, külmkapp on liiga väike, ei kesta ühe riiuli välja vôtmist, mis oleks see hea temperatuur ja kas 5-7 sobib?

    1. Ma arvan, et kindlasti kõlbab. Käi neid seal ikka vaatamas vahepeal 🙂 Nii lahe, et katsetasid. Ootame siis tulemust.

  4. Teine sats läks keldrisse, nüüd tegin kolmest kilost lihast, kasutasin nitritisoola ja ôiget hispaania pimentoni, sooled toppisin nii täis kui vôimalik, super hea oli, nüüd tuleb taas oodata uut satsi, järgmised panen nii rippuma et enam vahet sisse ei tule ja itaaliapärast kuivatatud liha proovin ka teha, see peab maustuma teisipäevani, siis viin keldrisse rippuma

  5. Tegin vorstid 20.detsembril. Panin katusealusesse ruumi rippuma, kus temperatuur 5- 8 kraadi, olenevalt ilmast. Mulle meeldiks muidugi rohkem, kui temperatuur madalam oleks, aga mis teha. Eile võtsime julguse kokku ja proovisime (täna on seedimine igatahes korras : )) Väga maitsev oli, originaaliga võrdne. Kasutasin tavalist meresoola, pimentoni ja vürtsköömenit, mingeid kodus leiduvat soolata piprasegu panin ka. Kindlasti teen ühe satsi veel, ilm ju soodne. Aitäh hea mõtte eest!

  6. Tegime ka vorsti ja panime vinduma külmkappi 15.08,vahepeal saanud ikka vaatamas ja tuulutama käidud aga täna avastasime,et hallitus täpid valged peal,kuidas peaks nüüd toimima.Muidu ilusasti kuivanud ja krimpsus.Ootan vastust aga tundub,et kõigi kiire aeg ja pole siin käidud aga ikkgi jään ootama.

    1. Valged hallitus täpid ei ole midagi hullu. Hallitus tekib niiskusest. Kui on piisavalt kuiv, siis hallitust ei teki. Samas, valge hallitus annab väga hea ja iseloomuliku maitse. Hallituse võid äädikaga maha pesta. Teed lapi äädikaga kokku ja puhastad kõik vorstid kenasti üle. Kui vorstid ise on kuivad ja lõhnavad hästi on kõik ok.
      Vorstid vajavad õhu ringlemist, niiet kui külmikus on seisev õhk ja umbne, siis on oht et vorstid rikknevad.
      Kui vorstid lähevad libedaks ja roiskuvad n.n. hapuks ja hallitus on musta värvi, siis on midagi valesti läinud ja ei kõlba toiduks tarvitada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *