Paradiisiõunad

Mul on üks vana tuttav õunapuu, mäletan teda kui imet juba lapsepõlvest. Ime seisnes selles, et ma ei suutnud mõista, kuidas üks vana puu võib nii viljakas olla. Alati on ta sügiseks tulipunaseid vilju täis. Emaga käisime neid sealt siis ikka korjamas ja marineeritud paradiisiõunad olid talviseid  praetaldrikuid kaunistamas ja maitsesid ka hea. Eriti maitses mulle veel see vedelik sealt purgist. Saatuse tahtel on see puu nüüd meie pere ühel krundil.Ja ükskõik kui kahju mul ei ole, tundub see tema viimaseks sügiseks jääma. Puu jääb uuele majale ette. Karm, aga midagi ei ole teha. Eks ta on ikka väga vana ja räsitud ka juba, aga ikkagi on kahju. Enne kui ta õunapuude paradiisi jõuab käisin tal külas. Purki sai hulga paradiisimoosi ja jõululaual (kuidagi kahtlane värk paradiisi õunad ja jõulud ) tuletame teda kindlasti hea sõnaga meelde. Üks mis kindel on see, et kui see uus maja valmis saab, istutan ma sinna vana puu auks noore paradiisiõunapuu.

Marineeritud paradiisiõunad
photo.JPG

paradiisiõunu
1l vett
1 pakk glögivürtse
300 g suhkrut
3 spl 30% äädikat

Vaata palju sul vett vaja on arvestades, et kui lisad õunad peaks siirup neid katma.Keeda veest suhkrust ja maitsevürtsidest siirup. Keera tuli alt ära ja lase siirupil kaane alla umbes pool tundi maitsestuda. Samal ajal pese õunad ja lõika varreotsad natuke lühemaks. Pese purgid kuuma veega ja pane kaaned vette keema. Aja siirup uuesti keema lisa õunad lase keema tõusta ja lisa äädikas. Ära nüüd enam kaua keeda (õunad lähevad katki) vaid hakka kohe purkidesse tõstma.Mina koukisin ainult kaneelikoored välja, ülejäänud vürtsid lähevad juhuslikuse meetodil purkidesse. Talvel on huvitav kui iga purk on natuke erineva maitsega. Keera peale kuumad kaaned ja jahuta tagurpidi. Säilita jahedas.

Mina leidsin kapinurgast sellise glögisegu, kus oli kaneelikoort, kardemoni, nelki, vürtsi,kuivatatud kumkvaati aga ma arvan, et sobib iga teine glögimaitseaine. Kaneelikoored, mis siirupist välja võtsid loputa külma veega üle ja lase kenasti ära kuivada, neid saab veel mitu korda kasutada.

photo.jpg photo.jpg photo.jpg

Paradiisimoos
photo.jpg
1 kg paradiisiõunu
200 g suhkrut
1 spl sidrunimahla
2 dl vett

Pane pestud ja vartest eemaldatud õunad veega potti. Keeda madalal tulel, kuni õunad on pehmed, see võatab natuke rohkem aega. Suru pehmeks keedetud õunad puulusika abiga läbi peene sõela, et seemned ja südamed eraldada. Saadud mass keeda suhkruga moosiks. Soovitan vahepeal maitsta ja soovi korral võib ka vähem suhkurt panna. Sidrun aitab maitse kuidagi balansseerida aga see on ka maitse küsimus. pane korralikult pestud purkidesse ja kaaneta keedetud vees steriliseeritud kaantega. Eks see oleneb õuntest, aga mul jääb see moos selline marmelaadine.
Siin on veel üks retsept, mida ma ilmselt ka katsetan

Enne kui suhkrut lisad ja moosi hakkad keetma võta natuke pressitud õunamassi, sega veega ja keeda üks mõnus mannavaht

One Comment

  1. :)) Mul ka just õunad purgis. See glögivürtsi kasutamise mõte on küll väga põnev ja läheb järgmiseks korraks igatahes kõrvataha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *