Suitsutatud küülik ja kana

Suitsutamine on meil selle tõesti selle suve hitt. Jaana on omandanud tõelise tulemeistri kogemused ja ahjus temperatuuri hoidmine on viimastel kordadel just tema hooleks olnud.
Suitsuahju läksid seekord mõned kanad ja küülik. Ette rutates peab ütlema, et kana tasub edaspidi ühe ekstra panna, sest esimene ahjusoe kana kaob maitsemise käigus kiiremini kui oskaks arvata. Midagi keerulist pole, lihtsalt vajad aega ja meeldivat seltskonda, kellega on lõbusam need mõned tunnid ahju juures mööda saata. Ja tõeliselt hõrgud maitseelamused on garanteeritud !
Suitsutatud jänes
Kanad ja küülik tuleb jämeda soolaga seest ja väljast korralikult üle hõõruda. Soolaga pole vaja ka liialdada. Piisab umbes 50 g soolast (paras peotäis) kana kohta ja küülikule umbes sama palju. Siis panin nad tihedalt üksteise vastu suuremasse potti ja katsin rätikuga. Seal nad siis sooldusid umbes 3 tundi. Kui aeg oli käes võtsin tegelased soolast välja ja loputasin kanadel suurema soola kiirelt külma veega maha. Aga tõesti ainult korraks kraanialt läbi ja sisemusse ma vett ei lasknud. Seejärel kuivatasin korralikult köögirätikuga üle ja sidusin jalad kokku, et oleks kuhu riputamseks konks panna, Kui on tahtmist võib ka tiivad kinni siduda aga sellel erilist vajadust pole, kui siis see, et neid rohkem suitsukappi mahuks. Küülikut ei loputanud vaid kuivatasin niisama kuivemaks. Siis läksid ahju. Kanad rippu ja küülik sellili restile. Küülikul jätsin kõik rasvad kõhtu alles ja panin veel kanade sabast ka need rasvatükid sinna. Kõhu keerasin alguses kokku ja lõpupoole tõmbasin kõhu laiali, et küljed ka ühtlaselt suitsuseks muutuks. Ahjus hoidsime temperatuuri nii tunnikese 100 – 110 kraadi juures (peategelased kuivasid pealt siis kenasti ära) Ja hiljem 80 ja 90 kraadi vahemikus. Ja nii 3 tundi. Küülik oli pool tunnikest kauem, aga ma arvan , et ka talle piisas tegelikult 3 tunnist. Suitsumaterjaliks olid ikka lepalaastud. Kui kanad ahjust välja tulid läks üks kohe söögiks ja teise panin toidukilesse ja räti sisse tahenema, et nahk pehmemaks muutuks. Küülik oli kõige parem hoopis peale ööd külmkapis seismist, ka toidukiles ja rätikus. Minule üllatuseks oli küülik mõnus ja mahlane ja ei kuivanud midagi ära. Kindlasti tuleb korrata !
IMG_3142 P8070306 IMG_3135
Kõik kondid ja ülejäägid korja hoolega kokku ja valmista neist superluks supipuljong, kui kohe pole supi isu hoia konte seniks sügavkülmas !

2 Comments

  1. See kana oli ikka hullult hea, mõnus mahlane ja maitsev. Rinnaliha oli ka mahlane, tavaliselt see selline tuimem…
    Jänes oli ka hea, eriti mõnusaks tegi fakt, et kui tavaliselt maksab jänes tubli 15€, siis meil õnnestus ta juhuse läbi värske küülik (vaakumpakend oli katki) 4€-ga saada :). Ja tõesti, pärast külmkapis üleöö seismist läks veel maitsvamaks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *