Hernesupp

Hernesupp käib ikka vastlapäeva juurde, sel aastal käib siis naistepäeva juurde ka.
Hernesupi retsepte on palju näiteks see
või siis see
Minu retsept on natuke Mari-Liisiga sarnane, sest see käib tõesti tunde järgi ja mulle tundub, et ka herneste järgi, vahel ei kee need kuidagi pehmeks, vahel aga on poole tunniga ainult pudru järgi.

Sai siis selline vastlapäeva supp.

photo.jpg

RETSEPT

300- 400g kuivatatud herneid
2 suitsutatud seajalga
1 suur sibul
3 küünt küüslauku
1 suur porgand
1 sellerivars
1 suur kartul
1 loorberi leht
Vee kogus oleneb potis, vesi peab liha katma. (minul on u 3l pott)

Järtsin seekord kruubid välja aga kui tahad kruupe lisada, siis leota neid koos hernestega.
Kruupe peab muidugi alati enne pesema ka.

JUHISED

Leota herneid paar tundi külmas vees
Pane seajalad külma veega keema. Alati tasub vaadata sügavkülma, mul oli seal veel paar väikest seakondiniru, panin need ka.Kui keema läheb,koori vaht. Lisa herned, kooritud sibul, küüslauk ja loorberi leht ,vajadusel ka soola aga pigem vähem kui rohkem, sest suitsuliha annab keedes ka soolasust.
Keeda vaiksel tulel umbes tund, kontrolli olukorda ja lisa jämedalt riivitud porgand ning peeneks hakitud varsseller. Kuna minu herned olid seekord selleks ajaks pudruks keenud ja lisasin veel peotäie leotatud herneid, sest mulle meeldib, kui mõni terve ja krõmpsum hernes ka supist paistab. Aga seda ei pea tegema. Nüüd las keeb veel umbes pool tundi või rohkem, mida kauem seajalad keevad seda paremaks minu arvates supp läheb. Nüüd lisa väikesteks kuubikuteks hakitud kartul, õngitse välja sibul ja loorberilehed, küüslauk on ilmselt juba keenud päris pudruks ja teda sa kätte enam ei saa. Keeda seni kuni kõik on pehme.Võta seajalad välja, neid võinb niisama nokkida ja 4 vastlavurri saad ka pärast teha. Kui tahaks miskit liha ka supi sisse, siis mina hakkisin natuke suitsust sea küljeliha taldrikusse.
Raputa peale hakitud peterselli ja hakka maiustama. Ja käär musta leiba kõrvale on ka kohustuslik.

Hernesupp
Pikka liugu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *